Morten Alfred Høirup

Guitarist, sanger, komponist & musikjournalist

“Mit liv drejer som om fortællingen og musikken, den traditionelle, men ikke mindst den nykomponerede musik, og det er i samtalen med publikum at jeg oplever musikkens styrke. Hvor end i verden jeg spiller, så møder jeg et publikum som fra deres eget liv kender og genkender de sorger, glæder og livskampe, som ligger til grund for den musik vi spiller, og de sange vi synger. Det er fantastisk, og det giver i høj grad mening, at spille sine egne kompositioner i Danmark, Japan eller Bulgarien, og opleve at publikum tager imod og favner musikken, og sender masser af energi tilbage!”

Guitarist, sanger og komponist Morten Alfred Høirup bor i en lejlighed nær en af Københavns smukke gamle parker, sammen med sin yngste teenage søn, Carl Alfred.

Morten Alfred er kendt og respekteret på den danske og internationale folkemusikscene som en nyskabende og dybt original guitarist, sanger og komponist. Den amerikansk baserede hjemmeside, Rambles.net, skriver:

”Morten Alfred Hoirup has been playing guitar for over 20 years and is a master of his instrument. His playing is expressive, powerful, yet graceful. He is also a great storyteller.”

Morten Alfred har i årenes løb indspillet en lang række albums med forskellige bands, og har modtaget ikke mindre end ti Danish Music Awards, en “Preis Der Deutschen Schallplattenkritik 2008”, “Tingluti Prisen”, DMF’s “Ildsjæleprisen”, Musik over Præstø Fjords “Spillemandsprisen”, og en lang række legater fra bl.a. Tingluti, DJBFA, DMF, KODA, DAF og Statens Kunstfond.

Han voksede op i en musikalsk familie. Faderen, Fin Alfred Larsen, er folkesanger, musiker og traditionsbærer, og allerede som teenager begyndte Morten Alfred at spille i sin fars efterspurgte bryllupsorkester.

I de følgende år optrådte han i store dele af verden med bl.a. den internationale trio, American Café Orchestra, den danske duo, Haugaard & Høirup (1998 – 2008), i folk/world bandet Himmerland (2010 – 2015), og i trioen Gangspil – Lydom, Bugge & Høirup (2012 – 2017).

I øjeblikket turnerer Morten Alfred bl.a. med duoen Jensen & Bugge (+ Høirup), med hvem han har udgivet flere Cd’er, heriblandt “Slid din tid” (2015), med musik af musikdirektør Borcher Madsen, som blev født på Falster for 200 år siden.

Morten Alfred modtog allerede i 2004 en Danish Music Award som Årets Danske Folk Komponist, og han har komponeret musik til et stort antal dokumentar og naturfilm vist på TV-kanaler over store dele af verden, inklusiv ARTE, YLE, NRK, SV2, TV2, DR1, DR2, DR Kultur, Animal Planet og Discovery Channel.

Der udover har han markeret sig som freelance musikjournalist, projektleder og organisator indenfor roots og folkemusikken. I mange år arbejdede han for Danmarks Radio som vært og producer på radioprogrammer som “Folk Nyt”, “Radium” og “Det er Dansk”, og senere for Den 2. Radio som vært og producer på magasinprogrammet “Folk Danmark”, samt som skribent på roots og folkemusikmagasiner og hjemmesider i Danmark og udland. I skrivende stund er han redaktør og producer på den lille online radiostation, Radiofolk.dk.

Morten Alfred var fra 2009 til 2014 projektleder på det danske eksportinitiativ, Danish Roots – Growing in the World, og producerede og udgav i den forbindelse en række kompilations-Cd’er med dansk roots- og folkemusik.

Desuden har han siden 2010 været aktiv i bestyrelsen for DJBFA (Danske Komponister og Sangskrivere), hvor han siden marts 2016 har beklædt posten som næstformand. I den forbindelse sad han i bestyrelsen for KODA (Komponister i Danmark) i perioden april 2016 til april 2017.

Morten Alfred har som tidligere beskrevet modtaget ti Danish Music Awards, bl.a. “Årets Danske Folk Album (2004), “Årets Danske Folk Komponist” (2004), og i 2012 modtog han en Danish Music Award i kategorien “Årets Ærespris”, for sit mangeårige engagement på den danske roots- og folkemusikscene.

I 2014 fik han overrakt Dansk Musiker Forbunds pris som “Årets Ildsjæl 2014”, i 2015 modtog han Musik over Præstø Fjords “Spillemandsprisen”, for sin “store indsats med at udbrede kendskabet til den danske folkemusik – også uden for landets grænser”, og i 2016 modtog han sammen med trioen Gangspil – Lydom, Bugge & Høirup en Danish Music Award i kategorien “Traditionsprisen”.

”Speaking of song, I haven’t mentioned Høirup’s singing. He only sang one song at this matinee concert, but the audience – packed in like sardines – loved it. A bit husky, a bit rough, and totally tender. We want more!” – Folk it!, Radio Concertzender NL

Morten Alfred Høirup spiller og turnerer i løbet af 2017 og 2018, i bl.a. Danmark, Færøerne, Tyskland, og USA.